Bydlení keyboard_arrow_right Osvětlení keyboard_arrow_rightPosviťte si na kuchyni

Obrázek příspěvku: Posviťte si na kuchyni

Posviťte si na kuchyni

personaccess_time13.květen 2020chat_bubble_outline0 komentářůremove_red_eye9 shlédnutí

Není jistě třeba připomínat, že každé pracoviště musí být dobře osvětlené, a doma je takovým pracovištěm kuchyň. Je třeba, abychom na všechny úkony dobře viděli, prostě v kuchyni není světla není nikdy dost

Světla musí být dostatek
Ideální je, aby v kuchyni bylo několikeré osvětlení . Mělo by tam být celkové osvětlení místnosti stropním světlem, osvětlení pracovní plochy včetně části s mycím dřezem, barového pultu a jídelního stolu a vnitřní osvětlení spotřebičů. Zatím co v kuchyni s okny, a tedy denním světlem, stačí používat světlo večer, v tmavé kuchyni je zapotřebí svítit i během dne. Záleží také na tom, zda je kuchyň situovaná na východní nebo západní stranu. Je důležité zohlednit, zda před kuchyňským oknem rostou stromy, na oknech jsou žaluzie nebo rolety, na parapetech truhlíky s vyšší zelení a podle toho zvolit intenzitu osvětlení kuchyně.

Pracovní plocha
Nejdůležitější je kvalitní osvětlení po celé délce pracovní plochy, abychom dobře viděli na práci a byla zajištěna bezpečnost. Tady jsou nejoblíbenějšími světelnými zdroji zářivky, bodovky nebo nerezové jehlany na dotykové ovládání, které rovnoměrně osvětlují pracovní plochu a přitom neoslňují oči. Obvykle se světla umísťují pod horní skříňky. Nad varnou deskou se zajišťuje dostatek světla třeba digestoří s osvětlením nebo přídavným světlem s pohyblivým ramenem, abychom viděli na sporák i do trouby. Nad horní skříňky nebo do stropní rampy umísťujeme bodovky a ramínková svítidla různých typů, které jsou pouze doplňkovým efektním osvětlením. Slouží k nasvětlení kuchyně v době, kdy už není potřeba intenzivní osvětlení pracovní ploch.

Jídelní stůl
Samostatné světlo bychom měli umístit nad jídelní stůl, případně nad barový pult, pokud jej používáme ke konzumaci jídel. Vůbec není od věci využít zkušeností našich babiček a osvětlit jídelní část stahovacím světlem. Pokud potřebujeme lépe vidět „do talíře“, světlo stáhneme níž, v opačném případě osvětluje plochu od stropu.

„Svůj k svému“
Při pořizování kuchyňského osvětlení musíme brát v úvahu i styl, ve kterém je kuchyně zařízena. Máme-li moderní nábytek a přístroje, je dobré pořídit i světla v moderním designu, pokud milujeme styl našich předků, budou taková i světla. Velkou roli hraje rovněž barva a povrch kuchyňské linky, pracovní plochy a obkladu stěn. Světlá barva, leštěný kámen nebo plech z nerezové oceli dobře odrážejí světlo, tmavé a matné odstíny světlo naopak pohlcují, a proto potřebují větší intenzitu osvětlení.

Světla podle funkce
Pokud vybíráme konkrétní typ osvětlení, můžeme se řídit třemi základními skupinami rozmístění svítidel: centrálními, funkčními a dekorativními. Centrální osvětlení zahrnuje lustry, zářivky a pohledová světla, která jsou obvykle ovládána hlavním vypínačem. Funkční svítidla slouží k osvětlení pracovního prostoru. Doporučená jsou i bodová světla, která namontujete do stropu či stěn, a pak patřičně nasměrujete. Dekorativní světla mají zdůrazňovat detaily – květiny, obraz či zajímavý kout. I výběrem správné žárovky, krytu nebo stínidla lze upravit vizuální vjem. K osvětlení interiérů se používá několik základních zdrojů světla. Mezi ně patří klasická či halogenová žárovka, lineární nebo kompaktní zářivka. Výbojky si postupně dobývají trh, ale žárovky mají stále prvenství, neboť jsou cenově výhodné a mají přirozené spektrum barev, svítí ihned a zhasnou okamžitě. Výbojky mají pětkrát až sedmkrát nižší spotřebu a při stoupající ceně elektřiny se jejich výhodnost zvyšuje. Rovněž klesá jejich cena, přesto ale platí, že jsou až desetkrát dražší než žárovky. Při provozu pak výbojky nezvyšují teplotu, nepoškozují svítidla a vydrží déle. •

folder_openPřiřazené štítky

0 komentářů

commentŽádné komentáře

Pokud chcete, můžete přidat první komentář k tomuto článku níže.

Vložit komentář

info_outline

Nepublikujte SPAM!

Jakékoliv SPAM komentáře, které nejsou relevantní k obsahu tohoto článku budou odstraněny.

Podobné články

Dřevěný nábytek

personRedakceremove_red_eye7bookmarkDesign a styl

Dřevo lidé ve svých obydlích používali odedávna. Svůj význam neztratilo ani dnes, kdy máme na výběr řadu nových moderních materiálů. Dřevo tvrdé i pružnéDřevo se drží na žebříčku obliby především pro svoje užitné vlastnosti, mezi které patří snadná ..

Kuchyň a móda

personRedakceremove_red_eye10bookmarkKuchyně

Rovněž kuchyňský nábytek podléhá módě. Ta se zde už dávno neprojevuje jenom barvou dvířek a změnou tvaru úchytek, ale bezprostřední reakcí na hlavní trendy zařizování obytných interiérů. Kuchyň našeho životaS kuchyní to ovšem není tak jednoduché. Provoz v ní je velmi ..

Kuchyňský sporák - to je dilema

personRedakceremove_red_eye9bookmarkKuchyně

Dokud lidé vařili na ohni, bylo to s kuchyňským vybavením poměrně jednoduché. To dnešní hospodyňka má možností mnohem víc. Chce-li si do kuchyně pořídit nový sporák, je třeba, aby se rozhodla, jestli zakoupí elektrický nebo raději plynový, a v neposlední řadě se nabízí ..

Nevíte co s koupelnou? Obložte ji přírodním kamenem

personRedakceremove_red_eye6bookmarkMateriály

Kdo by nechtěl mít koupelnu vybavenou podle nejmodernějších trendů? Právě koupelna ale patří mezi místnosti, které se v následujících letech po výstavbě nejhůře přizpůsobují, a proto se do jejího vybavení vyplatí investovat. Jak nešlápnout vedle? Trendy v oblasti ..

Levné náhražky při vaření

personRadka Eliáškováremove_red_eye33languagejaktoudelam.cz

Tohle léto jsem se zamilovala do italské kuchyně. Bohužel pro mě oplývá obrovským množstvím specifických ingrediencí, které stěží použijete jinde než – v italské kuchyni. Protože se dovážejí v malém množství, jejich cena dosahuje závratných výšek. Pokud jste gurmáni ..

Deset zdravých jídel do deseti minut

personRadka Eliáškováremove_red_eye26languagejaktoudelam.cz

Venku je nádherné počasí. Skoro celé dny trávíme venku, na hřišti nebo na zahradě. Kdo by se zabýval kuchyní a vařením? Bohužel tělo si žádá své kalorie. Obědvat hranolky se zmrzlinou možná je normální, jak tvrdí můj syn, ale určitě ne zdraví prospěšné.Superrychlá ..

Kuchařské fígle, které ušetří čas a námahu

personRadka Eliáškováremove_red_eye41languagejaktoudelam.cz

Zapomeňte na půlhodinové loupání hlaviček česneku. Na ruce totálně olemtané šťávou z kiwi při pokusu je oloupat a nějak esteticky naservírovat. Na dlouhé obírání listů ledového salátu z košťálu. Na tohle a ještě mnohem víc už někdo něco vynalezl. Někdo už ..

Tři jídla, která zachrání váš rozpočet

personRadka Eliáškováremove_red_eye44languagejaktoudelam.cz

První dny každého měsíce nám začíná období odpočítávání. Odpočítávání dnů do výplaty mateřské a manželova příjmu z práce. Vše nad pětistovku se odsouvá na “po patnáctém”. Vidím v tom jedinou výhodu – asi v polovině případů si po patnáctém nevzpomeneme, ..

10 zlatých pravidel domácího managementu

personRadka Eliáškováremove_red_eye41languagejaktoudelam.cz

Je jaksi součástí popisu práce matky, že se cítí přetížená, pracuje pod stresem, řeší deset věcí najednou atd. Nic nového pod sluncem. Už od dob, kdy den má dvacet čtyři hodin, zbývá spousta věcí, které se nedají stíhat. Dle mého názoru neexistuje náročnější ..