Výsledky vyhledávání v sekci Zařízení na dotaz sporáky

Kuchyňský sporák - to je dilema

access_time14.květen 2020personRedakce

Dokud lidé vařili na ohni, bylo to s kuchyňským vybavením poměrně jednoduché. To dnešní hospodyňka má možností mnohem víc. Chce-li si do kuchyně pořídit nový sporák, je třeba, aby se rozhodla, jestli zakoupí elektrický nebo raději plynový, a v neposlední řadě se nabízí také možnost osadit místo sporáku sklo-keramickou desku. Každé řešení má své výhody a také nevýhody. Ty je zapotřebí v první řadě dobře znát a pak zvážit, které řešení bude nejlepší. Volný nebo zabudovanýSporák je třeba vybírat s ohledem na to, zda bude volně postavený nebo zabudovaný v kuchyňské lince, a také na to, zda budeme k vaření používat plyn nebo elektrickou energii.Volně stojící sporáky jsou tou levnější a jednodušší variantou. Jejich výhodou je nenáročná instalace a tím také jednoduchá výměna starého sporáku za nový. Nevýhodou volně stojících sporáků je mezera mezi sporákem a linkou, která se velmi špatně čistí a udržuje. Vestavěné sporáky jsou součástí kuchyňské linky, tudíž jsou vhodné do nově pořizovaných kuchyní nebo tam, kde nechcete, aby vzhled sporáku narušoval vzhled kuchyně. Nevýhodou je jejich vyšší cena v porovnání s volně stojícími sporáky a nutnost přizpůsobit kuchyňskou linku spotřebičům. Elektrický, plynový, kombinovanýOtázku zda sporák elektrický, plynový či kombinovaný, je třeba řešit s ohledem na to, zda budete využívat plyn či elektrickou energii.Plynové sporáky mají finančně méně náročný provoz. Hořáky se dají snadno regulovat, ale naopak plynové trouby a gril mají velmi omezenou možnost regulace ohřevu a teploty.Elektrické sporáky mají dražší provoz než sporáky plynové a nedostatkem jejich plotýnek je tepelná setrvačnost. Plotýnky se dlouho nahřívají a také dlouho chladnou. Elektrická trouba naopak v porovnání s plynovou troubou vyniká přesností regulace, rychlostí a rovnoměrností ohřevu a pečení. Třetí možností jsou kombinované sporáky a ty kombinují výhody plynových hořáků a elektrické trouby. Tyto sporáky jsou v současné době nejprodávanějším artiklem. Energetická náročnostPro výběr optimálního sporáku je třeba znát i další ukazatele, které mohou naši volbu ovlivnit.Důležitým parametrem je energetická třída. Energetický štítek poskytuje informaci o tom, jak úsporný sporák je (A znamená nejvíce, G nejméně úsporný), kolik spotřebuje energie a jaké účinnosti dosahují plotýnky. Některé sporáky nejvyšší finanční náročnosti nabízejí programování trouby. Plynové sporáky jsou pak již běžně vybavené pojistkou proti zhasnutí plamene, která uzavře přívod plynu, a také elektrickým zapalovačem plamene. U některých kombinovaných sporáků je v nabídce horkovzdušná trouba, která je mnohem ekonomičtější, protože cirkulující horký vzduch troubu rychleji ohřeje, není třeba ji před pečením předehřívat a tak se ušetří čas i energie. Varná deskaA na závěr ještě několik vět o fenoménu současnosti – sklo-keramické varné desce. Její výhodou je snadná údržba a moderní design. Desky jsou vyráběny obvykle s dotykovým ovládáním, regulací teploty a ty dražší též s přizpůsobivou „plotýnkou“ podle velikosti hrnce. Samostatnou skupinu zde tvoří desky indukční, které jsou zaměřeny na maximální úsporu energie. Laicky řečeno, hřejí až tehdy, je-li na ně postavena nádoba z kovu.

folder_openPřiřazené štítky